Themadag pijn bij paarden

Home/Cursussen/Cursussen/Themadag pijn bij paarden

Themadag pijn bij paarden

123,97

Uitverkocht

Locatie: Stal Belvedère, Hoeven

Tijden: 09.00 – 16.30 uur

Kosten: € 123,97 euro excl. BTW € 150 euro incl. BTW en incl lunch en cursusmap

Datum: datum in 2021 volgt

 

Uitverkocht

Categorie:

Beschrijving

Themadag pijn

Het herkennen en beïnvloeden van pijn bij paarden is van groot belang. Kennis en handvatten op dit gebied zijn dan ook misbaar voor iedere paardenprofessional of serieuze ruiter/trainer.

Deze themadag staat PIJN centraal. Als ruiter of therapeut hebben we een hele grote verantwoordelijkheid als het gaat om pijn bij paarden.

We gaan daarom bespreken hoe pijnmechanismen in het lichaam werken en hoe je pijn kunt herkennen. Daarnaast komt uiteraard aan bod hoe je pijn kunt bestrijden. Je krijgt vragen op antwoorden als:’ Hoe komt het dat mijn paard met pijn of ongemak niet of nauwelijks op ‘buut’ of metacam reageert?’ Of hoe het komt dat een paard na een forse hoefbevangenheid soms nooit meer normaal functioneert, ook als de voet rustig lijkt?

Wat gebeurt er in het lichaam als een paard zich lijkt af te sluiten? Voelt hij pijn dan daadwerkelijk minder of toont hij het enkel minder duidelijk? Wat is het effect van pijn op de ontwikkeling van een paard? Hoe werkt inhibitie? Wat zijn de effecten op korte en lange termijn en hoe zinvol is het? Wat kunnen wij er als ruiter, trainer of therapeut aan doen?

Het signaleren, voorkomen en oplossen van pijn is voor iedere eigenaar, ruiter, trainer en therapeut van groot belang! Zeker omdat paarden pijn vaak pas in een laat stadium duidelijk laten zien. Het goed herkennen van pijn is al een enorme winst, maar als we het dan ook nog op de juiste manier kunnen beïnvloeden zal het paard en zijn eigenaar of ruiter ons helemaal dankbaar zijn.

Het mooie aan deze dag is dat het herkennen van pijn geïmplementeerd wordt in de structuur die dierenfysiotherapeuten en bij ons opgeleide sportmasseurs reeds hanteren. Na de anamnese volgen inspectie, palpatie en bewegingsanalyse. Hoe herken je pijn bij die onderdelen van het onderzoek? Hoe herken je pijn tijdens een behandeling en hoe kun je een eigenaar leren pijnreacties bij hun paarden te herkennen?

Themadag pijn bij paardenDierenarts Thijs van Loon is werkzaam op de faculteit diergeneeskunde in Utrecht en is daar specialist op het gebied van pijn. Hij komt deze dag zijn kennis en ervaring met ons delen op een fijne, interactieve manier.

Op het programma staat onder andere de volgende lezingen:

Pijn en de functie van pijn. Wat is jouw definitie, wat zijn de voor en nadelen?

Pijn en pijnsignalen in de praktijk.

Pijnherkenning bij het paard met behulp van de Pijn app.

Hoe kun je pijn beïnvloeden? Wat zijn de behandelmogelijkheden bij pijn? Hierbij komen ook therapieën en medicatie aan bod.

In de praktijk gaan we paarden scoren op het gebied van pijn. Vervolgens gaan we paarden op pijn beoordelen tijdens de diverse onderdelen van een (fysiotherapeutisch) onderzoek. Ook zal er ruimte zijn voor discussie en ethische kwesties.

Deze dag levert onmisbare inzichten op voor iedere paardenprofessional, sportmasseur, dierenfysiotherapeut,osteopaat, serieuze ruiter of eigenaar. We gaan uit van gedegen basiskennis over het paardenlichaam (anatomie en fysiologie) om deze interessante materie goed uit te kunnen diepen.

We zetten deze dag graag weer op de agenda in 2021. Laat het ons alvast per e-mail weten als je interesse hebt!

Go to Top