Bartels Horse & Health Instituut
Gisella Bartels Dressuurtraining Fysiotherapie paard, paardenfysitoherapie

Kennis vergroten door een cursus of opleiding met paarden

Paardenwelzijn en prestaties zijn twee factoren die voor veel paardeneigenaren en ruiters belangrijk zijn. Met liefde, aandacht en ervaring kom je een heel eind. Maar om het écht goed te doen is er meer nodig. Kennis.
Paardeneigenaren, ruiters en trainers zijn zich er dan ook steeds meer van bewust dat kennis van grote toegevoegde waarde is. Denk hierbij onder andere aan kennis van anatomie, trainingsleer, gedrag, bewegingsleer of voeding. Een goede clinic, cursus of opleiding met paarden kan een hele zinvolle aanvulling zijn op de kennis en ervaring die je al hebt.


Opleiding tot sportmasseur voor paarden, Gisella Bartels, palpatie, rugproblemen paard

Wetenschap en praktijk

Uit wetenschappelijk onderzoek en ervaring halen we de kennis om paarden steeds beter te managen en trainen. Voor iedereen die met paarden werkt, als amateur of professional, is het waardevol om zich te verdiepen in het paard. Educatie is nu en in de toekomst een belangrijk item in de paardenbranche. Het kan het verschil maken tussen slechte of goede prestaties, winnen of tweede worden, maar zeker ook tussen lijden of welzijn. Dit is dan ook een wezenlijk deel van de missie van Bartels Horse & Health Instituut : het delen en overbrengen van kennis op zo paardenwelzijn en –prestaties te verbeteren.

Volg een clinic een cursusdag of een complete jaaropleiding over paarden

We geven op diverse manieren invulling aan deze educatieve poot van ons bedrijf. Zo is er de jaaropleiding tot sportmasseur, zijn er losse themadagen over diverse interessante onderwerpen en geven we clinics en lezingen op evenementen en bij verenigingen.
Ook hebben we voor professionele topruiters en -trainers de opleiding tot Sport Horse Manager

Bewegingsanalyse paard, opleiding tot sportmasseur, Gisella Bartels

Bewegingsanalyse tijdens de opleiding tot sportmasseur

De educatie binnen Bartels Horse & Health Instituut wordt verzorgd door louter specialisten op hun vakgebied. Voor ieder onderwerp wordt gezocht naar een echte specialist met een wetenschappelijke achtergrond, die zijn of haar verhaal op een enthousiaste en praktisch bruikbare manier kan overbrengen. Hiermee zorgen we ervoor dat onze deelnemers hun kennis direct in de praktijk kunnen brengen.

Heeft u vragen over de mogelijkheden of wilt u zich inschrijven voor één van onze opleidingen, themadagen of clinics, neem dan contact met ons op.

Themadagen over diverse praktische en interessante onderwerpen

Bartels Horse & Health Instituut, onderzoek kootgewricht paard, artrose, orthopedie paard, cursusdag paard.

Kennis blijkt dus meer en meer een onderscheidende factor te zijn bij het training, managen en behandelen van paarden. Tal van onderwerpen zijn zeer de moeite waard om je als paardeneigenaar of professional in te verdiepen. Om die reden organiseert Bartels Horse & Health Instituut meerdere interessante themadagen per jaar. Dit zijn dagen die voor onze sportmasseurs gelden als nascholingsdag, maar die ook toegankelijk zijn voor andere geïnteresseerde paardenliefhebbers- of professionals.

Voor deze themadagen wordt samengewerkt met gerenommeerde specialisten. De themadagen bestaan doorgaans uit een combinatie van theorie en praktijk. Er wordt uitgegaan van gedegen basiskennis van een paard, waardoor de docent voldoende diepgang kan aanbieden tijdens de themadag. Onderwerpen die eerder al aan bod kwamen zijn onder andere: artrose, knieproblemen, de wervelkolom, fysiotherapie en osteopathie, revalidatie, het gebit en bitfitting en anatomie ( in de snijzaal van de faculteit diergeneeskunde). De themadagen zijn altijd een combinatie van theorie en praktijk, waarbij het grootste deel van de theoretische kennis ook praktisch goed toepasbaar is. Zo gaan deelnemers naar huis met kennis en inzichten die direct in de dagelijkse training of management gebruikt kunnen worden.

Themadag Beslag

Deze themadag is geheel gewijd aan de invloed van voet- en beenstanden en beslag. Wetenschapper Dr.  Meike van Heel deed hier jarenlang onderzoek naar. Samen met tophoefsmid Roy den Bieman gaat zij in op de anatomie en biomechanica van de ondervoet en de benen. Conformatie en erfelijkheid komen aan bod evenals de invloed van bekappen en beslaan.  Diverse soorten beslag zullen de revue passeren, maar ook de voor- en nadelen van lippen aan een ijzer. Ook de frequentie van bekappen en beslaan en wanneer en tot hoeverre een hoefsmid voeten en voetstanden kan corrigeren zullen besproken worden. Deze dag is een combinatie van wetenschappelijke inzichten en praktische ervaring. Het zal iedere therapeut, ruiter en trainer de nodige inzichten geven. Zo leer je zelf aandachtspunten herkennen, leer je meer over de voor- en nadelen van de diverse soorten beslag en krijg je inzicht in de invloed op het gehele paardenlichaam. Een unieke dag door de combinatie van deze twee topspecialisten bij elkaar.

Kosten: 150,- incl BTW
Locatie: Stal Belvedere te Hoeven
Datum: 5 oktober 2019
Inschrijven: mail naar admin@bartelsinstituut.nl o.v.v. ‘Themadag Beslag’. Vermeld je naam, eventueel bedrijfsnaam, adres, e-mail en telefoonnummer

Themadag Zadels:

Een goed passend zadel is van groot belang. Daarvan zijn de meeste mensen wel doordrongen. Maar hoe herken je een goed of slecht passend zadel en waar kun je op letten als je er een aanschaft?  Een zadel dient de druk van het ruitergewicht te verdelen, de ruiter in staat te stellen goed te zitten en de beweging van het paard te volgen en kwetsbare delen van de paardenrug vrij te houden. Een starre constructie op een bewegend dier. Om dat goed passend te krijgen, zodat het paard er vrij en klachtenvrij onder kan bewegen is een grote uitdaging. Marielle Rovers van Equimaro volgde haar opleidingen in zowel Nederland als in Engeland en combineert de daar opgedane kennis met zeer ruime ervaring. Zij laat de cursisten deze dag zien hoe een zadel is opgebouwd. Van boom tot kopijzer en lepel en van stijgbeugelhaak tot singel. In de praktijk past zij graag eerst de kale boom om zo een optimale pasvorm te waarborgen.  Ook de invloed van een zadel op de paardenrug en het paard als geheel komt aan bod. Zo ook de invloed van een zadel op de ruiter. In de praktijk gaan deelnemers zelf de pasvorm van diverse zadels op diverse paarden bekijken en zal een combinatie van ruiter, paard en zadel geanalyseerd worden tijdens het rijden. Mariëlle gaat in haar uitleg dusdanig ver dat ook ervaren therapeuten deze dag als zeer waardevol ervaren.

Kosten: 125,- incl BTW en heerlijke lunch
Locatie: Stal Belvedere te Hoeven
Inschrijven: mail naar admin@bartelsinstituut.nl o.v.v. ‘Themadag Zadels’. Vermeld je naam, eventueel bedrijfsnaam, adres, e-mail en telefoonnummer

Themadag: Anatomie in de snijzaal van de faculteit diergeneeskunde.

Datum: eerste kwartaal 2020
Locatie: Faculteit diergeneeskunde Utrecht
Tijd: 10-17u
Inhoud: Tijdens deze dag worden deelnemers ondergedompeld in de wondere wereld van de anatomie van het paard. Of je nu voor het eerst de anatomie van een paard gaat bekijken of dat je al zeer veel kennis hebt op dit gebied: de 3d beleving van de snijzaal levert je keer op keer nieuwe kennis en inzichten op. Door de persoonlijke aandacht krijgt ieder op zijn eigen niveau begeleiding en is het iedere keer weer een leerzame dag.
Docenten: de gehele dag wordt begeleid door meerdere dierenfysiotherapeuten. Het snijzaalpracticum wordt geleid door Dr. Claudia Wolschrijn, die hierbij geassisteerd wordt door de dierenfysiotherapeuten van Bartels Horse & Health Instituut
Kosten: De themadag kost 150,- incl BTW, luxe lunch, tussendoortjes en certificaat.
Inschrijven: Door middel van een e-mail met naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres naar admin@bartelsinstituut.nl
Overige info: Kennis van de anatomie is eigenlijk voor iedere therapeut, instructeur of ruiter onmisbaar.
Het ochtendprogramma van deze interessante dag varieert.  Onlangs bekeken we de mogelijkheden van de nieuwe QHorse meetstraat, waarbij tot in detail de symmetrie of asymmetrie van een paard in beweging in beeld wordt gebracht. Zo kunnen kreupelheden vroegtijdig worden opgespoord. Tevens kan het inzicht geven in het effect van diverse behandelingen.
Deze themadag beginnen we ook regelmatig in het rijk gevulde studielandschap met een door ons opgestelde vragenlijst die de deelnemers helpt meer inzicht te krijgen in het skelet, de spieren, maar ook het zenuwstelsel en overige ingenieuze structuren in het paardenlichaam.

Vele skeletten en duidelijke preparaten helpen om beter voor ogen te krijgen wat er zich in het paardenlichaam bevindt en hoe dat werkt.
Na een uitgebreide lunch zijn we te gast in de snijzaal waar zowel droge als natte preparaten de ultieme mogelijkheid bieden om een echt kijkje ín het paard te nemen. Het practicum is vraaggestuurd, maar middels een handleiding krijgen de deelnemers houvast in hun zoektocht naar de bouw en werking van het paardenlichaam.

Spanzaagmechanisme knie, cursusdag paard, themadag Bartels Horse & Health Instituut

De werking van de knie en het spanzaagmechanisme van het paard.

Skelet paard, biomechanica, anatomie paard, cursusdag paard, Bartels Horse & Healtinstituut

Door het skelet te bestuderen begrijp je beter wat de mogelijkheden van een paard zijn.

Clinics

Bartels Horse & Health Instituut geeft regelmatig clinics en lezingen.  De inhoud, uitvoering en groepsgrootte kunnen verschillen.
Tijdens deze clinics en lezingen probeert dierenfysiotherapeut Gisella Bartels de deelnemers mee te nemen in de wereld van het paardenlichaam. Door (nieuwe) kennis en inzichten te koppelen aan voor iedereen herkenbare praktijksituaties zijn de clinics en lezingen voor alle deelnemers te volgen. Bovendien gaan deelnemers met praktisch toepasbare kennis naar huis. Het niveau van een lezing of clinic kan uiteraard aangepast worden aan de doelgroep.
Zoals bij al onze cursussen vinden we het prettig om geen mening op te leggen, maar om kennis over te brengen. Deelnemers kunnen op basis daarvan hun eigen mening vormen en zelf een keuze maken in de training of management van hun paarden. Daarnaast houden we van interactieve clinics en lezingen waarin vragen en eerlijke discussies welkom zijn. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

BBB-clinic

Deze clinic is een bijzondere belevenis. Sinds 2008 verzorgt Gisella Bartels deze clinic in samenwerking met verschillende ruiters. Het bijzondere zit hem in de combinatie van de uitleg van de werking van het bewegingsapparaat van het paard en de schilderingen die dat ook gelijk zichtbaar maken.

Tijdens deze clinic wordt namelijk een geheel beschilderd paard onder het zadel getraind. Aan de ene kant staat het skelet erop, aan de andere zijde de spieren. Dit geeft direct inzicht in de werking en beweging van het skelet en de spieren. Bij de BBB-clinic legt Gisella uit wat het effect is van de diverse dressuuroefeningen, maar ook hoe je heel doelgericht bepaalde delen van het lichaam kunt training.

Anatomie paard, skelet paard, spieren paard, Gisella Bartels, clinic dressuur, Bartels Horse & Health Instituut

De BBB-clinic laat u zien wat er gebeurt in het paardenlichaam

Hoe pak je het aan als je paard moeite heeft met schouderbinnenwaarts of juist moeilijk terugspringt? Waarom werkt het voor de ontwikkeling van het lichaam averechts als je een paard aan de sterke kant vasthoudt? Maar ook: hoe houd je de wervelkolom soepel en hoe train je je paard zo dat hij een mooie hals krijgt?

De clinic duurt circa 3 uur en bestaat uit een ruim uur theorie aan de hand van een PowerPoint presentatie. Daarna volgen 3 paarden in de baan, waarbij wordt begonnen met het jongste paard en afgesloten wordt met het hoogst opgeleide paard. Zo wordt de opbouw getoond van groen naar vergevorderd , waarbij het gezonde lichaamsgebruik en de goede ontwikkeling van het paard steeds voorop staat.

Naast dressuurpaarden zijn bij deze clinic ook al springpaarden en reining- en pleasurepaarden aan bod gekomen. Uiteindelijk blijkt dat de verschillen per discipline kleiner zijn dan gedacht als we uitgaan van het ontwikkelen van individuele paard.

BBB-clinic, Skelet paard, biomechanica paard, Gisella Bartels, Karen Nijvelt

Tijdens de BBB- clinic wordt ook duidelijk hoe het skelet werkt.

Deze clinic wordt in overleg ook op locatie gegeven. Zo stonden we eerder al op Horse Event, Paard en Koets en dit jaar bij de Hoefslag Masterclass. Ook de KNHS zette de clinic al meerdere keren op de agenda bij de Rabo-talentendag en de A-kaderleden van de dressuur jeugd. Bekijk de agenda voor de volgende BBB-clinic!

Equine Essentials meerdaagse cursussen

Dit onderdeel van de educatie bestaat uit diverse interessante, diepgaande maar ook praktische cursussen. Deze cursussen geven door de meerdaagse opzet en de diepgang vele bruikbare handvatten om in de praktijk het verschil te maken. De cursussen zijn gericht op zaken die van grote invloed zijn op het presteren en welzijn van het paarden en hebben betrekking op training en management. Na iedere cursus ontvang je een certificaat.
Wie alle cursussen volgt krijgt bovendien het EQUINE ESSENTIALS certificaat, als bewijs dat je je als professional hebt verdiept in de belangrijkste aspecten van het management van een sportpaard.

De totale serie bestaat uit:

  1. Voeding met Anneke Hallebeek
  2. Orthopedie wervelkolom, benen en pezen, inclusief diagnostiek door topspecialisten Frans van Toor en Brenda Hoogelander van SMDC
  3. Inspanningsfysiologie met Carolien Münsters
  4. Revalidatie met internationale topdocent uit het SMDC team (toonaangevende dierenkliniek in Heesch)

4 daagse cursus voeding voor paarden

De eerste cursus in de serie is gericht op voeding. De 4 daagse cursus neemt de deelnemers mee in het functioneren van het spijsverteringssysteem, maar gaat ook in op de Body Condition Score, de voeding zelf en de prestaties die van het paard gevraagd worden.
Deelnemers leren ruwvoeranalyses te ‘lezen’ en interpreteren en het zelfde geldt voor krachtvoeretiketten. Ze leren welke voedingsstoffen een paard daadwerkelijk nodig heeft, in welke verhouding en wat de verschillen zijn per discipline of op basis van de trainingsintensiteit. Ook zal worden ingegaan op  supplementen en een aantal veelvoorkomende problemen in het spijsverteringssysteem (zoals maagzweren).

De opleiding is gericht op de serieuze paardenprofessional, zoals dierenfysiotherapeuten,  osteopaten, goed opgeleide sportmasseurs , dierenartsen en andere professionals zoals pensionstalhouders, ruiters en trainers.
Docent Anneke Hallebeek is een van de weinige wetenschappelijk onderlegde paardenvoedingsexperts. Ze is dierenarts en houdt zich al jaren bezig met het optimaliseren van het voermanagement van paarden. Ze ontwikkelde diverse speciaalvoeders voor paarden, maar stelt zich als docent en adviseur onafhankelijk op. Anneke gebruikt haar wetenschappelijke achtergrond voor de overdracht van kennnis, maar maakt deze kennis direct bruikbaar.

Deze vierdaagse cursus zal je als professional dan ook de mogelijkheid geven het voerbeleid van je eigen paarden of dat van klanten te optimaliseren. Dit zal leiden tot groter welzijn én betere prestaties van de betrokken paarden. Daarnaast leer je afwijkende reacties te herkennen en tijdig door te verwijzen naar een specialist waar nodig.

Als eindtermen van de deze cursus heeft Anneke het volgende opgesteld:

– studenten zijn na afloop van de cursus in staat om te controleren of het rantsoen (globaal) voldoet aan de eisen van een gezond paard.
– studenten kunnen ruwvoer en een ruwvoer analyse lezen en beoordelen of het past bij het paard
– studenten zijn bekend met de voor- en nadelen van weidegang voor paarden
– studenten kunnen een krachtvoer label lezen en beoordelen of het past bij het paard
– studenten kunnen de voedingstoestand oftewel de body condition score van een paard beoordelen
– studenten kunnen symptomen bij het paard van bepaalde stofwisseling-, verterings- of spiergerelateerde aandoeningen herkennen
– studenten zijn niet in staat een aangepast rantsoen te maken voor paarden die niet gezond zijn of die een aangepast rantsoen nodig hebben vanwege bepaalde stofwisseling-, verterings- of spiergerelateerde aandoeningen.
– studenten weten tijdig professionele “voedingshulp” te adviseren bij paarden die afwijkende reageren op het rantsoen of die een afwijkende gezondheid hebben.

Praktische bruikbaarheid

In de praktijk komt het erop neer dat je naast de kennis en vaardigheden die je al bezit al professional, nu ook een goed onderbouwd advies kunt geven met betrekking tot de voeding van het paard waar je voor komt. Ook rantsoenberekeningen horen hierbij.
Een paard dat in de groei is, een paard dat kracht mist, een paard dat snel verzuurt, een paard dat teveel energie lijkt te hebben of een paard dat toch echt te dik blijft. Het zijn situaties die we geregeld tegenkomen en invloed hebben op het welbevinden en functioneren van een paard. Niet zelden is er een link met het bewegingsapparaat. Een paard dat snel verzuurt of juist spierkracht en spiermassa mist heeft niet alleen baat bij bijvoorbeeld een behandeling van de wervelkolom of spieren maar heeft juist ook een goed rantsoen nodig. Een een paard met een maagzweer zal vaak ook een rug hebben die gespannen of beperkt is. Naast behandeling van die rug is het in die situatie van groot belang te kijken naar management en rantsoen. Kennis daarover ontbreekt nog bij veel paardenhouders. Door deze kennis aan je pakket toe te voegen zul je in staat zijn een paard en daarmee de eigenaar nog beter te helpen het paard in topvorm te krijgen of houden.
Kosten: 699 incl BTW en  inclusief uitgebreide lunches, onbeperkt koffie/thee en leermateriaal
Locatie: Stal Belvedere te Hoeven
Docent: Anneke Hallebeek, dierenarts en voedingsspecialist
Data: 4 en 25 oktober en 8 en 29 november 2019
Accreditatie bij NVFD kan worden aangevraagd. Ook overige accreditatie kan op verzoek aangevraagd worden.

Inschrijven kan door te mailen naar admin@bartelsinstituut.nl . Vermeld je naam, bedrijfsnaam, adres, woonplaats, e-mailadres en telefoonnummer.

LET OP: Cursisten die de gehele serie willen volgen (4 cursussen) krijgen voorrang bij inschrijving!

Driedaagse cursus inspanningsfysiologie

Deze cursus behandelt de diverse fysiologisische aspecten van training en belasting bij paarden. Zo krijg je meer te weten over de hartslag van een paard, maar ook hoe je een trainingsprikkel toedient zodat een paard daadwerkelijk fitter of sterker wordt door training. In de praktijk blijken paarden nogal eens te licht te trainen, waardoor ze niet verbeteren, of zo nu en dan te zwaar belast worden (piekbelasting). Die combinatie kan blessures in de hand werken. Ook zaken als overtraining, thermoregulatie, zoutverlies, kracht versus duurvermogen en ruiterfitheid komen aan bod.

Deze cursus sluit buitengewoon goed aan bij de cursussen voeding, orthopedie en revalidatie. Dr. Carolien Munsters verzorgt deze cursus. Carolien begeleidt al vele jaren eventing-, dressuur-, en springcombinaties. Ze doet regelmatig onderzoek en onder haar supervisie wisten vele paardensporters de fitheid van hun paarden te verbeteren en het  aantal blessures enorm te reduceren.

Een combinatie van praktisch bruikbare theoretische kennis en praktische demo’s geven de deelnemers veel mogelijkheden om thuis of met klanten mee aan de slag te gaan.

Kosten: 599,- incl BTW
Locatie: Stal Belvedere te Hoeven
Data: 17, 24 en 31 januari 2020
Inschrijven: mail naar admin@bartelsinstituut.nl o.v.v. ‘Cursus Inspanningsfysiologie’. Vermeld je naam, eventueel bedrijfsnaam, adres, e-mail en telefoonnummer

Driedaagse cursus orthopedie.

Kreupelheden, gewrichtsproblemen, peesblessures, kissing spines, halsartrose en meer. Helaas komen dit soort problemen veel voor. Kennis over anatomie, pathologie, oorzaken, diagnostische mogelijkheden en behandeling is voor iedere therapeut van groot belang. In het voorjaar van 2019 vond de eerste driedaagse cursus orthopedie o.l.v. gerenomeerd orthopedisch specialist Frans van Toor plaats. Hij deelde zijn enorme kennis en ervaring met de deelnemers in de vorm van uitleg over de diverse aandoeningen,beeldmateriaal, een praktijkcasus maar ook de dissectie van een achterbeen en -voorbeen. De vele video’s inclusief bijbehorende diagnose gaven de deelnemers de mogelijkheid zelf de opgedane kennis te oefenen. Tijdens deze drie dagen passeert alles wat relevant is op dit gebied de revue. Van botcystes tot kissing spines, van ataxie tot peesblessures en van SIG problematiek tot IRAP, scintigrafie en meer.

Deze cursus is niet voor niets zeer geliefd. Zelden spreekt zo’n specialist voor een ander publiek dan collega-dierenartsen. Therapeuten weten deze cursus dan ook zeer te waarderen. Kortom een cursus die niet mag ontbreken op het lijstje van iedere gepassioneerde therapeut.

Kosten: 725 incl BTW
Locatie: Stal Belvedère te Hoeven
Data: 7 en 28 maart 2020 en 4 april 2020
Opengesteld voor: dierenfysiotherapeuten, gediplomeerde osteopaten, gediplomeerde sportmasseurs (jaaropleiding), dierenartsen. Overige professionals in overleg. Er wordt uitgegaan van gedegen anatomische en biomechanische kennis (HBO niveau).
Inschrijven: mail naar admin@bartelsinstituut.nl o.v.v. ‘Themadag orthopedie’. Vermeld je naam, eventueel bedrijfsnaam, adres, e-mail en telefoonnummer en kort je achtergrond

Opleiding tot sportmasseur

Sportmassage voor paarden is een hele waardevolle en effectieve methode die ingezet kan worden bij de begeleiding van (sport)paarden.

Bartels Horse & Health Instituut biedt een éénjarige CRKBO erkende beroepsopleiding tot sportmasseur voor paarden aan.

Voor meer informatie ga naar: Opleiding tot sportmasseur