Bartels Horse & Health Instituut
Gisella Bartels Dressuurtraining Fysiotherapie paard, paardenfysitoherapie

Kennis vergroten door een cursus of opleiding met paarden

Paardenwelzijn en prestaties zijn twee factoren die voor veel paardeneigenaren en ruiters belangrijk zijn. Met liefde, aandacht en ervaring kom je een heel eind. Maar om het écht goed te doen is er meer nodig. Kennis.
Paardeneigenaren, ruiters en trainers zijn zich er dan ook steeds meer van bewust dat kennis van grote toegevoegde waarde is. Denk hierbij onder andere aan kennis van anatomie, trainingsleer, gedrag, bewegingsleer of voeding. Een goede clinic, cursus of opleiding met paarden kan een hele zinvolle aanvulling zijn op de kennis en ervaring die je al hebt. Wij slaan daarbij graag de brug tussen wetenschap en praktijk. De beste specialisten op hun vakgebied gebruiken wetenschappelijke inzichten, hun kennis en ervaringen om de deelnemers bruikbare kennis en praktische handvatten mee te geven.

Bewegingsanalyse paard, opleiding tot sportmasseur, Gisella Bartels

Bewegingsanalyse tijdens de opleiding tot sportmasseur

Cursussen, opleidingen, themadagen, lezingen en clinics:

Themadag Beslag

Deze themadag is geheel gewijd aan de invloed van voet- en beenstanden en beslag. Wetenschapper Dr.  Meike van Heel deed hier jarenlang onderzoek naar. Samen met tophoefsmid Roy den Bieman gaat zij in op de anatomie en biomechanica van de ondervoet en de benen. Conformatie en erfelijkheid komen aan bod evenals de invloed van bekappen en beslaan.  Diverse soorten beslag zullen de revue passeren, maar ook de voor- en nadelen van lippen aan een ijzer. Ook de frequentie van bekappen en beslaan en wanneer en tot hoeverre een hoefsmid voeten en voetstanden kan corrigeren zullen besproken worden. Deze dag is een combinatie van wetenschappelijke inzichten en praktische ervaring. Het zal iedere therapeut, ruiter en trainer de nodige inzichten geven. Zo leer je zelf aandachtspunten herkennen, leer je meer over de voor- en nadelen van de diverse soorten beslag en krijg je inzicht in de invloed op het gehele paardenlichaam. Een unieke dag door de combinatie van deze twee topspecialisten bij elkaar.

Kosten: 150,- incl BTW
Locatie: Stal Belvedere te Hoeven
Datum: 5 oktober 2019
Inschrijven: mail naar admin@bartelsinstituut.nl o.v.v. ‘Themadag Beslag’. Vermeld je naam, eventueel bedrijfsnaam, adres, e-mail en telefoonnummer

Themadag Zadels:

Een goed passend zadel is van groot belang. Daarvan zijn de meeste mensen wel doordrongen. Maar hoe herken je een goed of slecht passend zadel en waar kun je op letten als je er een aanschaft?  Een zadel dient de druk van het ruitergewicht te verdelen, de ruiter in staat te stellen goed te zitten en de beweging van het paard te volgen en kwetsbare delen van de paardenrug vrij te houden. Een starre constructie op een bewegend dier. Om dat goed passend te krijgen, zodat het paard er vrij en klachtenvrij onder kan bewegen is een grote uitdaging. Marielle Rovers van Equimaro volgde haar opleidingen in zowel Nederland als in Engeland en combineert de daar opgedane kennis met zeer ruime ervaring. Zij laat de cursisten deze dag zien hoe een zadel is opgebouwd. Van boom tot kopijzer en lepel en van stijgbeugelhaak tot singel. In de praktijk past zij graag eerst de kale boom om zo een optimale pasvorm te waarborgen.  Ook de invloed van een zadel op de paardenrug en het paard als geheel komt aan bod. Zo ook de invloed van een zadel op de ruiter. In de praktijk gaan deelnemers zelf de pasvorm van diverse zadels op diverse paarden bekijken en zal een combinatie van ruiter, paard en zadel geanalyseerd worden tijdens het rijden. Mariëlle gaat in haar uitleg dusdanig ver dat ook ervaren therapeuten deze dag als zeer waardevol ervaren.

Themadag: Anatomie in de snijzaal van de faculteit diergeneeskunde.

Tijdens deze dag worden deelnemers ondergedompeld in de wondere wereld van de anatomie van het paard. Of je nu voor het eerst de anatomie van een paard gaat bekijken of dat je al zeer veel kennis hebt op dit gebied: de 3d beleving van de snijzaal levert je keer op keer nieuwe kennis en inzichten op. Door de persoonlijke aandacht krijgt ieder op zijn eigen niveau begeleiding en is het iedere keer weer een leerzame dag.

In de ochtend verdiep je je in het Studielandschap van de faculteit aan de hand van diverse opdrachten onder andere in de anatomie van het skelet. Er zijn echter ook prachtige preparaten van het hoofd, het ruggemerg, organen, embryo’s en meer. In de middag mag je onder leiding van hoofddocent anatomie Dr. Claudia Wolschrijn en 3 ervaren dierfysiotherapeuten de droge en natte preparaten in de snijzaal bekijken, oppakken en bestuderen. Zo wordt duidelijk hoe de diverse spierlagen over elkaar lopen, waar de zenuwen lopen, hoe de wervelkolom eruit ziet vanuit verschillende hoeken en in een dwarsdoorsnede. Speciale verzoeken voor een bepaald gebied of structuur kunnen vooraf doorgegeven worden. Een boeiende dag die de complexe en boeiende anatomie nog beter in 3D op je netvlies zet, waardoor je nog beter begrijpt hoe het lichaam werkt.

Spanzaagmechanisme knie, cursusdag paard, themadag Bartels Horse & Health Instituut

De werking van de knie en het spanzaagmechanisme van het paard.

Skelet paard, biomechanica, anatomie paard, cursusdag paard, Bartels Horse & Healtinstituut

Door het skelet te bestuderen begrijp je beter wat de mogelijkheden van een paard zijn.

BBB-clinic

Deze clinic is een bijzondere belevenis. Sinds 2008 verzorgt Gisella Bartels deze clinic in samenwerking met verschillende ruiters. Het bijzondere zit hem in de combinatie van de uitleg van de werking van het bewegingsapparaat van het paard en de schilderingen die dat ook gelijk zichtbaar maken.

Tijdens deze clinic wordt namelijk een geheel beschilderd paard onder het zadel getraind. Aan de ene kant staat het skelet erop, aan de andere zijde de spieren. Dit geeft direct inzicht in de werking en beweging van het skelet en de spieren. Bij de BBB-clinic legt Gisella uit wat het effect is van de diverse dressuuroefeningen, maar ook hoe je heel doelgericht bepaalde delen van het lichaam kunt training.

Anatomie paard, skelet paard, spieren paard, Gisella Bartels, clinic dressuur, Bartels Horse & Health Instituut

De BBB-clinic laat u zien wat er gebeurt in het paardenlichaam

Hoe pak je het aan als je paard moeite heeft met schouderbinnenwaarts of juist moeilijk terugspringt? Waarom werkt het voor de ontwikkeling van het lichaam averechts als je een paard aan de sterke kant vasthoudt? Maar ook: hoe houd je de wervelkolom soepel en hoe train je je paard zo dat hij een mooie hals krijgt?

De clinic duurt circa 3 uur en bestaat uit een ruim uur theorie aan de hand van een PowerPoint presentatie. Daarna volgen 3 paarden in de baan, waarbij wordt begonnen met het jongste paard en afgesloten wordt met het hoogst opgeleide paard. Zo wordt de opbouw getoond van groen naar vergevorderd , waarbij het gezonde lichaamsgebruik en de goede ontwikkeling van het paard steeds voorop staat.

Naast dressuurpaarden zijn bij deze clinic ook al springpaarden en reining- en pleasurepaarden aan bod gekomen. Uiteindelijk blijkt dat de verschillen per discipline kleiner zijn dan gedacht als we uitgaan van het ontwikkelen van individuele paard.

BBB-clinic, Skelet paard, biomechanica paard, Gisella Bartels, Karen Nijvelt

Tijdens de BBB- clinic wordt ook duidelijk hoe het skelet werkt.

 

Dit onderdeel van de educatie bestaat uit diverse interessante, diepgaande maar ook praktische cursussen. Deze cursussen geven door de meerdaagse opzet en de diepgang vele bruikbare handvatten om in de praktijk het verschil te maken. De cursussen zijn gericht op zaken die van grote invloed zijn op het presteren en welzijn van het paarden en hebben betrekking op training en management. Na iedere cursus ontvang je een certificaat.
Wie alle cursussen volgt krijgt bovendien het EQUINE ESSENTIALS certificaat, als bewijs dat je je als professional hebt verdiept in de belangrijkste aspecten van het management van een sportpaard.

4 daagse cursus voeding voor paarden

De eerste cursus in de serie is gericht op voeding. De 4 daagse cursus neemt de deelnemers mee in het functioneren van het spijsverteringssysteem, maar gaat ook in op de Body Condition Score, de voeding zelf en de prestaties die van het paard gevraagd worden.
Deelnemers leren ruwvoeranalyses te ‘lezen’ en interpreteren en het zelfde geldt voor krachtvoeretiketten. Ze leren welke voedingsstoffen een paard daadwerkelijk nodig heeft, in welke verhouding en wat de verschillen zijn per discipline of op basis van de trainingsintensiteit. Ook zal worden ingegaan op  supplementen en een aantal veelvoorkomende problemen in het spijsverteringssysteem (zoals maagzweren).

De opleiding is gericht op de serieuze paardenprofessional, zoals dierenfysiotherapeuten,  osteopaten, goed opgeleide sportmasseurs , dierenartsen en andere professionals zoals pensionstalhouders, ruiters en trainers.
Docent Anneke Hallebeek is een van de weinige wetenschappelijk onderlegde paardenvoedingsexperts. Ze is dierenarts en houdt zich al jaren bezig met het optimaliseren van het voermanagement van paarden. Ze ontwikkelde diverse speciaalvoeders voor paarden, maar stelt zich als docent en adviseur onafhankelijk op. Anneke gebruikt haar wetenschappelijke achtergrond voor de overdracht van kennnis, maar maakt deze kennis direct bruikbaar.

Deze vierdaagse cursus zal je als professional dan ook de mogelijkheid geven het voerbeleid van je eigen paarden of dat van klanten te optimaliseren. Dit zal leiden tot groter welzijn én betere prestaties van de betrokken paarden. Daarnaast leer je afwijkende reacties te herkennen en tijdig door te verwijzen naar een specialist waar nodig.

Praktische bruikbaarheid

In de praktijk komt het erop neer dat je naast de kennis en vaardigheden die je al bezit al professional, nu ook een goed onderbouwd advies kunt geven met betrekking tot de voeding van het paard waar je voor komt. Ook rantsoenberekeningen horen hierbij.
Een paard dat in de groei is, een paard dat kracht mist, een paard dat snel verzuurt, een paard dat teveel energie lijkt te hebben of een paard dat toch echt te dik blijft. Het zijn situaties die we geregeld tegenkomen en invloed hebben op het welbevinden en functioneren van een paard. Niet zelden is er een link met het bewegingsapparaat. Een paard dat snel verzuurt of juist spierkracht en spiermassa mist heeft niet alleen baat bij bijvoorbeeld een behandeling van de wervelkolom of spieren maar heeft juist ook een goed rantsoen nodig. Een een paard met een maagzweer zal vaak ook een rug hebben die gespannen of beperkt is. Naast behandeling van die rug is het in die situatie van groot belang te kijken naar management en rantsoen. Kennis daarover ontbreekt nog bij veel paardenhouders. Door deze kennis aan je pakket toe te voegen zul je in staat zijn een paard en daarmee de eigenaar nog beter te helpen het paard in topvorm te krijgen of houden.

Driedaagse cursus inspanningsfysiologie

Deze cursus behandelt de diverse fysiologisische aspecten van training en belasting bij paarden. Zo krijg je meer te weten over de hartslag van een paard, maar ook hoe je een trainingsprikkel toedient zodat een paard daadwerkelijk fitter of sterker wordt door training. In de praktijk blijken paarden nogal eens te licht te trainen, waardoor ze niet verbeteren, of zo nu en dan te zwaar belast worden (piekbelasting). Die combinatie kan blessures in de hand werken. Ook zaken als overtraining, thermoregulatie, zoutverlies, kracht versus duurvermogen en ruiterfitheid komen aan bod.

Deze cursus sluit buitengewoon goed aan bij de cursussen voeding, orthopedie en revalidatie. Dr. Carolien Munsters verzorgt deze cursus. Carolien begeleidt al vele jaren eventing-, dressuur-, en springcombinaties. Ze doet regelmatig onderzoek en onder haar supervisie wisten vele paardensporters de fitheid van hun paarden te verbeteren en het  aantal blessures enorm te reduceren.

Een combinatie van praktisch bruikbare theoretische kennis en praktische demo’s geven de deelnemers veel mogelijkheden om thuis of met klanten mee aan de slag te gaan.

Driedaagse cursus orthopedie

Kreupelheden, gewrichtsproblemen, peesblessures, kissing spines, halsartrose en meer. Helaas komen dit soort problemen veel voor. Kennis over anatomie, pathologie, oorzaken, diagnostische mogelijkheden en behandeling is voor iedere therapeut van groot belang. In het voorjaar van 2019 vond de eerste driedaagse cursus orthopedie o.l.v. gerenomeerd orthopedisch specialist Frans van Toor plaats. Hij deelde zijn enorme kennis en ervaring met de deelnemers in de vorm van uitleg over de diverse aandoeningen,beeldmateriaal, een praktijkcasus maar ook de dissectie van een achterbeen en -voorbeen. De vele video’s inclusief bijbehorende diagnose gaven de deelnemers de mogelijkheid zelf de opgedane kennis te oefenen. Tijdens deze drie dagen passeert alles wat relevant is op dit gebied de revue. Van botcystes tot kissing spines, van ataxie tot peesblessures en van SIG problematiek tot IRAP, scintigrafie en meer.

Deze cursus is niet voor niets zeer geliefd. Zelden spreekt zo’n specialist voor een ander publiek dan collega-dierenartsen. Therapeuten weten deze cursus dan ook zeer te waarderen. Kortom een cursus die niet mag ontbreken op het lijstje van iedere gepassioneerde therapeut.

Opleiding tot sportmasseur

Sportmassage voor paarden is een hele waardevolle en effectieve methode die ingezet kan worden bij de begeleiding van (sport)paarden.

Bartels Horse & Health Instituut biedt een éénjarige CRKBO erkende beroepsopleiding tot sportmasseur voor paarden aan.

Voor meer informatie ga naar: Opleiding tot sportmasseur