Karen Nijvelt

Karen Nijvelt is een Grand-Prix amazone die samen met haar man Twan van Woensel in het Brabantse Hoeven Stal Belvedère runt.

Deze ervaren amazone en instructrice besteedt veel aandacht aan een weldoordachte training en een uitgekiend management van hun paarden. Ook het welzijn staat hoog in het vaandel.
Op Stal Belvedere traint Karen dagelijks zowel jonge als oudere paarden, vanaf circa 4 jaar.
Deze paarden zijn deels in eigendom van Stal Belvedère en deels in eigendom van andere eigenaren, die de paarden bij Karen Nijvelt in training zetten. De hengsten Showtime en Maestro werden bij Stal Belvedère opgeleid en deden daar dienst als dekhengst. De eerstgenoemde vervolgde zijn carrière in Engeland, de laatstgenoemde geniet na een mooie dressuurcarrière  bij Belvedère van zijn pensioen.
Momenteel maakt Karen onder andere furore met de zwarte hengst Elysias (Lichte Tour, v.Rhodium x Jazz), met Darwin (Inter2, v.Maestro), Dreamboy (ZZ-zwaar, v. Maestro) en Top’s Go For It (ZZ-Zwaar, v. Jazz x Negro uit Zoë).

Karen Nijvelt Elysias Gisella Bartels Fysiotherapie voor paarden Opleiding tot sportmasseur voor paarden

Karen Nijvelt en Elysias, winnaars van de Subli-cup. Foto Melanie Breivink

Veelzijdige professionals

Naast het trainen van dressuurpaarden is Karen ook een geliefd dressuurinstructrice. Met een heldere kijk op het geheel, een nuchtere instelling en veel gevoel voor de paarden begeleidt ze ruiters en amazones van verschillende leeftijden en niveau’s, zowel in Nederland als in Engeland.
Haar man Twan is zeer ervaren en deskundig op het gebied van de training van jonge paarden. Hij maakt paarden keuringsklaar, maakt ze op een prettige manier zadelmak en zorgt voor een gedegen basis van de opleiding. Daarnaast ontfermt hij zich over de kleinschalige, maar professionele opfok op stal en rijdt hij de sportpaarden van Karen en van pensionklanten geregeld bij.

De werkwijze en visie van Karen Nijvelt en Twan van Woensel passen heel goed bij Bartels Horse & Health Instituut. De paarden op Stal Belvedère ondergaan dan ook geregeld een belangrijk stuk ‘finetuning’, waarbij ze door Gisella Bartels gecontroleerd worden. Daar waar nodig wordt fysiotherapie, chiropraxie, taping of dry needling ingezet om de paarden te ondersteunen bij hun ontwikkeling. Inmiddels is de samenwerking nog verder uitgebreid. Daarover hieronder meer.

Nog beter management door opleiding

Karen volgde de opleiding tot sportmasseur bij Gisella Bartels en slaagde daarvoor met louter mooie cijfers. Sindsdien is Karen nog beter in staat haar paarden te managen, trainen en controleren.  Naast de begeleiding van Gisella checkt en masseert Karen haar paarden regelmatig zelf. De combinatie van fysiotherapeutische begeleiding en de optimalisatie van eigen management en begeleiding (wat al van hoog niveau was) heeft er voor gezorgd dat veterinair ingrijpen beduidend verminderd is.

Bij clinics van Bartels Horse & Health Instituut treedt Karen Nijvelt geregeld op als gastamazone om de uitleg van Gisella met een van haar paarden mooi in beeld te brengen. Daarnaast is Stal Belvedère sinds 2017 de locatie waar Bartels Horse & Health Instituut de meeste themadagen organiseert, waar de BBB-clinic gehouden wordt en waar vanaf januari 2019 de nieuwe opleiding van start zal gaan.